Politiets vurdering betragtes som debatoplæg
Danskernes respekt for autoriteter har længe været under pres. Politiet ser en stigende tendens til, at bilister, der bliver standset for en forseelse i trafikken, betragter betjentenes henvendelse som et oplæg til diskussion.
Den erfarne færdselsbetjent Vlado Lentz fortæller i bogen Vlado. God dag, det er færdselspolitiet om sine daglige møder med også helt unge trafikanter, som principielt ikke finder sig i noget som helst og slet ikke en påtale fra politiet.
De kræver henvisning til lovgrundlaget og anfægter præmissen for årsagen til, at de er blevet stoppet.
Ifølge politiet er det ofte svært at forudse, hvordan trafikanterne reagerer, når de bliver standset af politiet. Det er velkendt, at den generelle modvilje mod politiet er mere udbredt i visse miljøer, men også såkaldte pæne borgere kan reagere overraskende fjendtligt og aggressivt.
De er i egen optik meget betydningsfulde og har et arbejde, der er så vigtigt, at de ikke kan lade sig distrahere af noget så banalt som hastighedsbegrænsninger.
Hvad der kunne have klaret med en bøde, kan ende i voldsomme konfrontationer, der udløser sigtelser efter straffeloven i en helt anden vægtklasse.
Det hører med til færdselsbetjentenes hverdag, at trafikanterne insisterer på at benytte deres ret til at få for eksempel resultatet af en hastighedsmåling prøvet ved domstolene. Det er de i deres gode ret til, men erfaringen viser, at når blodtrykket er faldet og fornuften delvist genvundet, vælger langt de fleste at betale.