Alle frygter at møde en spøgelsesbilist der med høj fart kører mod færdselsretningen på motorvej. Men det sker ikke tit, og der er blevet færre af dem
”Det sker vel omkring 110-115 gange om året, at en spøgelsesbilist skaber uro og furore på motorvejene i Danmark. Det var antallet sidste år, men for godt 10 år siden skete det faktisk omkring 200 gange om året,” siger afdelingsleder Niels Agerholm ved Vejdirektoratets afdeling i Aalborg. Han arbejder med Planlægning og Myndighed, og et af hans arbejdsfelter er netop spøgelsesbilister.
”Området er forbundet med en usikkerhed, for vi opdager selvsagt ikke alle tilfælde. Men jeg tror, at antallet på godt 100 er normalt på årsbasis,” fortæller Niels Agerholm til trafiktid.
”Gruppen af spøgelsesbilister kan stort set deles op i to grupper. Det er dels ældre bilister, der misforstår skiltning eller opdager den for sent. Dels er det påvirkede bilister. Det var tidligere mest spritbilister, men i dag er det i de fleste tilfælde narkopåvirkede.”
Niels Agerholm gør opmærksom på, at det er relativt sjældent, at spøgelsesbilister giver anledning til ulykker. Ikke mindst når man ser det i statistisk sammenhæng.
”Vi har vel omkring 10 millioner ture i bil på danske veje hver eneste dag. Der sker måske en eller to dødsulykker relateret til spøgelsesbilister på årsbasis,” vurderer Niels Agerholm.
Han betoner dog, at det for den bilist, der oplever en spøgelsestrafikant med 120 kilometer i timer på en motorvej kan være en chokerende oplevelse.