Muligheden for at politiet kan konfiskere leasede biler involveret i vanvidskørsel, er simpelthen lovsjuskeri, mener direktøren i Finans og Leasing Christian Brandt
“Vanvidskørsel er på alle måder forkastelig, og det bør straffes. Men alligevel mener jeg, at loven, der giver politiet mulighed for at beslaglægge en bil, som ikke tilhører bilisten, fordi den er lånt eller leaset, er udtryk for lovsjusk,” siger Christian Brandt, direktør for interesseorganisationen Finans og Leasing, til trafiktid. Interesseorganisationen tæller blandt sine medlemmer 40 store virksomheder, der leaser biler ud.
Hvor mange af de i alt 1902 beslaglagte biler, der er leaset hos hans medlemmer, ved han ikke. Han vurderer, at de fleste beslagslagte leasingbiler tilhører firmaer uden for Finans og Leasing eller er privatejede.
Straffer de forkerte
Muligheden for konfiskation går ud over de forkerte, mener Christian Brandt.
“Et leasingfirma kan tjekke kundens finansielle status og undersøge, om kunden har kørt vildt tidligere, men kan ikke kontrollere kundens adfærd som bilist. Selvfølgelig skal politiet tage bilen fra en bilist, der har begået vanvidskørsel, det er helt i orden. Men det er ikke i orden at tage ejendomsretten fra ejeren, der ikke har noget at gøre med adfærden,” mener Brandt.
“”Det bør være vanvidsbilisten, der straffes økonomisk og rammes af bødestraf. Leasingfirmaerne kan gøre krav gældende over for lovovertræderne, men har ikke ligeså effektive muligheder for at få penge hjem, som staten har. Staten kan for eksempel tilbageholde løn for at få sit tilgodehavende. Det kan leasingfirmaer ikke,” siger han.
Han mener ikke, at lovgiverne har gjort deres forarbejde med loven fra 2021 godt nok.