For mange danske bilister har det skabt et større eller mindre hul i dette års feriebudget, at de har fået en trafikbøde på sommerens tur til for eksempel det sydlige udland.
Tidligere hed det sig blandt danske bilister, at man kunne rive en eventuel bøde udstedt af et andets land politimyndigheder i stykker og så ellers glemme alt om den. Men sådan er det ikke længere.
En konsekvens af det øgede europæiske samarbejde betyder, at danske bilister ikke skal gøre sig forhåbninger om at slippe af krogen. De, der har forsøgt, har opdaget, at bøden ikke bare forsvinder i bureaukratiet, hvis man ignorerer den, men dukker op igen med krav om betaling af et endnu større beløb.
For eksempel kan en bøde udstedt i Frankrig på ca. 80 euro vokse til cirka 200 euro, hvis man ikke reagerer på den første bøde.
Men man skal ikke bare ukritisk betale en bøde, fordi et udenlandsk politikorps har sendt den. Man bør kontrollere, om bøden er udstedt til den rigtige person, om man har kørt på den pågældende strækning på det angivne tidspunkt og klokkeslæt, ligesom man selvfølgelig skal tjekke, om nummerpladen stemmer overens med det køretøj, man har benyttet og så videre.
Er man sikker på, at bøden er forkert, kan man naturligvis protestere, hvad der kan vise sig ganske bøvlet. Kommunikation med fremmede landes myndigheder kan alene på grund af sproglige udfordringer være noget af en prøvelse. Om man finder det ulejligheden værd, er en temperamentssag. Principielt skal man jo ikke betale for noget, man ikke har gjort.
Det samme gælder afgifter for parkering, hvor man som dansker risikerer at få en opkrævning fra et privat udenlandsk selskab, man muligvis aldrig har hørt om – og som måske viser sig ikke at eksistere!
Man kan komme ud for, at for eksempel amerikansk politi simpelthen gafler pengene fra det kreditkort, man har benyttet til leje af en vogn. Først efterfølgende får man så at vide, at pengene er opkrævet.
Herhjemme gælder, at først kommer bødeforlægget, hvorefter der er mulighed for at protestere og i sidste ende bede retten afgøre tvisten.