...
Trafiktid.dk » Biler » Hvor farlig er høj fart?

Hvor farlig er høj fart?

Photo of author

Af Keld Lund Jensen

Biler, fart og ulykker: Hvor farlig er høj hastighed – hvad siger statistikken? Hvert år sker trafikulykker på de danske veje, som koster menneskeliv, personskader og materielle skader. Hvad er årsagerne til ulykker i trafikken, og hvordan kan de forebygges?

En af de mest almindelige faktorer, der øger risikoen for at blive involveret i en trafikulykke, er hastigheden. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan biler, fart og ulykker hænger sammen.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2022 registreret 2.917 dræbte og tilskadekomne i trafikken. Det er en lille stigning i forhold til coronaåret 2021, hvor politiet registrerede 2.737 dræbte og tilskadekomne1.

Af de 2.917 dræbte og tilskadekomne var 1.598 bilister, 519 cyklister, 354 fodgængere, 246 knallertkørere og 200 motorcyklister. De hyppigste typer af færdselsuheld var påkørsel bagfra (25%), vigepligtsuheld (24%) og solouheld (18%).

Høj fart betyder meget

Hastigheden har en stor indflydelse på sandsynligheden for at være involveret i en trafikulykke samt på alvorligheden af konsekvenserne. Jo højere hastighed, jo længere bremselængde, jo mindre reaktionstid og jo større kraftpåvirkning ved sammenstød.

Hastigheden påvirker også førerens evne til at vurdere afstande, kurver og forhindringer. Det viser nødvendigheden af at overholde hastighedsgrænserne og tilpasse hastigheden efter vej- og trafikforholdene.

Mindre fart kunne spare 40 liv

Vejdirektoratet har beregnet, at hvis alle bilister overholdt hastighedsgrænserne, ville antallet af dræbte i trafikken falde med ca. 25%, svarende til ca. 40 færre dræbte om året. Desuden ville antallet af tilskadekomne falde med ca. 10%, svarende til ca. 250 færre tilskadekomne om året.

Vejdirektoratet har også vist, at en reduktion af gennemsnitshastigheden med 1 km/t på landeveje ville medføre et fald i antallet af dræbte med ca. 4%. En reduktion af gennemsnitshastigheden med 1 km/t på motorveje ville medføre et fald i antallet af dræbte med ca. 6%.

For at øge trafiksikkerheden og mindske antallet af trafikulykker er det derfor nødvendigt at sænke hastigheden på de danske veje. Det kan gøres ved hjælp af forskellige tiltag, såsom skiltning, fartkontrol, fartdæmpere, intelligente transportsystemer og oplysning. Det er også vigtigt at øge bevidstheden om faren ved for høj fart blandt bilisterne og fremme en ansvarlig kørselskultur.

Biler, fart og ulykker er tre faktorer, der har stor betydning for trafiksikkerheden i Danmark. Ved at overholde hastighedsgrænserne og køre efter forholdene kan vi alle bidrage til at reducere risikoen for at være involveret i en trafikulykke, samt begrænse skaderne ved et eventuelt uheld.


Har du kommentarer til artiklen?

Har du meninger eller oplevelser med forbindelse til denne artikel? Besøg os på Facebook, og giv din mening til kende. Indlæggene bliver læst igennem inden publicering. Vi forbeholder os retten til at afvise offentliggørelse.
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.